Samfundstjeneste – Naturtjeneste

I disse dage vrimler det med Iberiske skovsnegle, også kaldet dræbersnegle på Sletteren, Fejø. Der er tusindvis, som forlyster sig i bondens rapsmark.

–  HVAD GØR VI –

For nogle år tilbage var der et lignende antal på Orø. I mit lokalområde var vi to, som besluttede, at vi IKKE ville have dem ind i ORØ URTEHAVE. Jeg klippede dem simpelthen. Små bitte blev samlet i en spand og overhældt med kogende vand. Vi fik dem de følgende år ind i Orø Urtehave – MEN i et omfang under 100 på en sommer – og så kan vi jo begynde at tale om sameksistens.
Jeg gjorde mig dengang mange skrupler om at DRÆBE og talte meget med MODER NATUR. Her hørte jeg, at der i den grad var ubalance i naturen forårsaget af mennesker. Så var det faktisk rimeligt, at mennesker hjalp med at afhjælpe problemerne. På sigt er det naturligvis omlægning af landbrug og økologiske/biodynamiske dyrkningsmetoder, vi skal have gang i. Heldigvis spreder økologiske tiltag sig i disse år.

På Wikipedia kan man læse:
Udseende og levevis
Den spanske skovsnegl er slankere end sine arion-artsfæller og kan nå en længde på 15 centimeter, men er oftest under 10 cm. Sneglens ‘fodsål’ set fra siden og nedefra synes “syet” fast på sneglens sider med “kastesting”. (Farven på den slim, der afsættes, er gul/orange hos Rød Skovsnegl, men mere klar hos Spansk Skovsnegl). Skovsneglen har et gult slim. Dette ser man tydelig hvis man afliver sneglen i varmt vand. Skovsneglen spiser levende planter, haveaffald og døde artsfæller – og bliver derfor også kaldt dræbersneglen. Tyskerne kalder den for «spansk vejsnegl», et godt navn fordi den ofte bevæger sig langs veje. Selv om den som andre snegler trives bedst om natten, så foretrækker den åbent landskab. Dør en skovsnegl, tager det ikke lang tid før flere andre skovsnegle kommer og begynder at æde af den.

I Danmark er sneglen en plage for haveejere pga dens store antal. Det skyldes blandt andet, at den er hermafrodit, og at en skovsnegl kan lægge mere end 100 æg. Den blev første gang set i Danmark i 1991.

Udbredelse
Navnet “Iberisk Skovsnegl” er misvisende. Der vides med sikkerhed, at sneglen i Danmark ikke er fra Den Iberiske Halvø (hvor Spanien og Portugal ligger). Efter meget omhyggelige undersøgelser af skovsnegle i Portugal, hvor både kønsorganer og DNA-profiler blev sammenlignet med snegle her i Danmark, kan man med sikkerhed sige, at der ikke er tale om samme art. Faktisk ved man ikke hvor sneglen oprindeligt stammer fra og man kender derfor ikke dens naturlige fjender. [2] [3] Det menes at sneglen i Nordeuropa har parret sig med lokale arter og derved er blevet mere modstandsdygtig overfor kulde.

Naturlige fjender
Der findes dyr, som nogle gange spiser arten, som pindsvin, grævlinger, vildsvin og visse fugle, specielt Moskusænder og Rhode Island Reds høns spiser sneglen. Solsorte spiser også spanske skovsnegle.

 Bekæmpelsesmetoder
Der findes flere metoder til bekæmpelse af snegle:

  • Sneglefælder, hvor sneglen lokkes med frugt og derefter dør af gift
  • Ølfælder
  • Opsamling af synlige snegle, der overhældes med kogende vand
  • Drysses med salt (Frarådes da man ikke ved hvor meget sneglen lider)
  • Overklipning af sneglen
  • Ferramol
  • Nematoder
  • Moskusænder

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s