Hildegard af Bingen Haven

blog of The Healing Garden on Fejø

Bedene i haven anlægges

5 kommentarer

Vi starter på den rå græsmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra den 1. maj, hvor vores projektperiode i henhold til fundraising starter, har vi kunnet begynde at dække græsset af. Først slå med le. Så slå med el plæneklipper. Derefter dække af med pap, lægge hestegødning på, lægge halm henover og til sidst dække af med sort plast. Dette sikrer en hurtig komposteringsproces, og om alt går vel kan vi begynde at tilplante de første bede til september.

Grene, sten og fliser er lagt hen over den sorte plast fordi her ofte er stærk blæst. Fra nord og syd og øst og vest – men mest fra vest og sydvest, ligesom i resten af landet.

Et nyt tilplantningsområde er ved at blive klargjort. Hestegødningen, som vi får lokalt, ligger klar under den blå pressenning. Grene er savet af pilehegnet og ligger klar i en bunke bagved.

Hanne og wwoof´erne arbejder 4 timer i haven 5 dage om ugen. De saver grene ned, klipper grenene fri for smågrene og kviste og lægger smågrene og kviste som et lille hegn, der dels tjener som læ mod sol og vind på det område, hvor plantebordene skal stå, dels så ly for pindsvin og andre nyttedyr.

Derpå anlægger de bedene ved at rulle vi fibedug ud i 50 cm bredde, her skal stierne være. Bedene mellem stierne har en bredde på 130 cm. Det er en hel stram form midt i alt det organiske, runde og bugtede.

Centralt i bedene kommer et solhjul til at ligge med et ginkobeloba træ lige midt i og en bænk til at sidde på rundt om. Midten af solhjulet er markeret med pap og sten. Stenene skal senere lægges i solhjulets gange som pigstensbelægning.

Således anlægger vi bedene i stilhed, uden brug af motorkraft. Muldlag og mikroorganismer i jordens overfladelag rører vi ikke og der er minimalt med CO2 udledning, blot det strømforbrug, som plæneklipperen har. Pap, gødning og sort plast er affald enten fra Fejø eller fra Lolland – det bringes på denne måde i nyttig cirkulation.

Og HER skal drivhuset være!!

 

Reklamer

Forfatter: Anne Moloney, Fejø Retreat

I live together with my husband at the most wonderful place of Fejø Retreat. I am a trained mindfulness meditation teacher and body psychotherapist. On the land we are realizing our permaculture design with the help of many volunteers. A healing garden opened in 2013.

5 thoughts on “Bedene i haven anlægges

  1. TAK Anne fordi du har lagt alle disse fotos på bloggen. Jeg har været i gang med det to gange inden for de sidste fjorten dage og begge gange strejkede systemet

  2. Hvor ser det lovende ud! Hvor stort et areal har I sat af til dette projekt? Jeg glæder mig til at læse og se mere hen ad vejen! 🙂

  3. Dejligt du er her, browngoesgreen. Vi startede ud med 1500 m2, men det bliver større, vi ved det først endeligt, når hegnet er sat op. Det vi er ved nu, fremvisningsbedene, er på ca. 500 m2.

  4. Wow, dette ser veldig flott ut, og for et kjempeprosjekt! Skulle gjerne lært om permakultur av deg og fulgt prosessen på nært hold. Masser av kreativitet i sving…. 🙂
    Klem fra Martha.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s