connect and reconnect with nature

blog of The Healing Garden on Fejø

Kursusdag med “Lær de gamle husråd” juni 2012

1 kommentar

Vi var en yderst passende gruppestørrelse, nemlig 8 personer inklusiv Hanne og mig.


Hanne startede med at give os en introduktion til Ken Lunn: Urter til husapoteket (hvoraf man fik et eksemplar hver inkluderet i kursusprisen). Hvordan tilbereder man te, hvilke dele af planten bruges til hvad, hvornår indsamler man planterne, hvordan tilbereder man tinkturer – det står altsammen i bogen, men det var yderst nyttigt at høre. Hanne havde en urtetemed af æblemynte, brændenælde og katost. Brændenælde bør man faktisk drikke en kop af hver eneste morgen og blandet med mynte får den en dejlig smag. Enkelt tip, ikke?

Og så ellers rundt og høre om planterne og deres virkning.

Brændenælde
Hvidløg
Katost
Kvan
Mølkebøtte
Burresnerre
Rosenrod
Lavendel
Esdragon
Peberrod
Katost
Hjulkrone
Fennikel
Sprydmelde
Røllike

Frokost

Rød solhat
Tidsel fra Øland
Jernurt
Humle
Kvan
Lancetbladet vejbred
Kattehale
Sølvlys
Sæbeurt
Bibernelle
Rødkløver
Cikoriw
Matrem
Rød vejbred
Lægerabarber
Lægealant
Ensian
Kulsukker
Savia
Baldrian

Derpå ud og se på haveanlægget, hvor alle fremvisningsbedene er dækket med pap og kompost og plast. Og høre om solhjulet!

Tak til Hanne for et super veltilrettelagt kursus!!

Jeg lovede at give en opskrift på brændenældepesto, hvor brændenælder er hovedingrediensen og hvor den ikke “smager dårligt”, den kommer her:
Du plukker så mange topskud fra brændenælden, så det passer med din forprocessor eller din blender. Tilsæt
rapsolie
En spiseskefuld valnødder (eller andre nødder, jeg eksperimenteret med mandler og græskarkerne, men alle nødder kan bruges)
En spiseskefuld citronsaft (eller andet surt, vineddike og rabarbersat kan også bruges)
En spiseskefuld tamari
En teskefuld pulveriseret tang (giver umami smag og en SINDSSYG sundt!)
En spiseskefuld sødt, rosiner er uovertrufne
Et fed hvidløg eller to
Eventuekt lidt chili
En krydderurtedusk, jeg hælder til spansk kørvel, men kvan, persille og oregano er afprøvet, det smager altsammen godt og hvad man lige bedst kan lide…… ja, det er jo en smags sag.

Salt, bare lidt, man må smage sig frem, måske skal der mere salt i

Hvis massen bliver for tyk kan man tilsætte æblemost, her på Fejø er vi så heldige at have et virkelig kvalitetsprodukt, som er produceret lokalt.

Een af vore wwoof´ere fremstillede en endnu mere velsmagende pesto af brændenæler end jeg gør, hun kom parmesanost/cheddarost og soltørrede tomater i. Så det kan man altså også.

God fornøjelse, smag dig frem! Sødt, surt, salt, stærkt, bittert.

Blogpost: Anne

Forfatter: Anne Moloney, Fejø Retreat

I live together with my husband at the most wonderful place of Fejø Retreat. I am a trained mindfulness meditation teacher and body psychotherapist. On the land we are realizing our permaculture design with the help of many volunteers. A healing garden opened in 2013.

One thought on “Kursusdag med “Lær de gamle husråd” juni 2012

  1. Pingback: Karaflerne klar « Permakulturhaven

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s