Kulsukker, læge-, symphytum officinalis

Foto: Threin Ottossen.
Foto: Threin Ottossen.

 

Kulsukker, læge-, symphytum officinalis

Kilde: http://www.landbrug-ph.dk/gift.htm#m19: De rubladede indeholder bl.a. alkaloidet cynoglossin, consolidin og concolicin. Man har fundet at stoffet laciocarpin kan være kræftfremkaldende. Risikoen for at indtage dele af planten er størst, hvor den anvendes som lægeplante eller til kulinariske formål.
Kulsukkerrod er forbudt af Statens Levnedsmiddelinstitut i madvarer, urteteer o. lign.
Der er flere arter. Lægekulsukker har været anvendt som lægeplante. Ru kulsukker har man forsøgt at dyrke som svinefoder, men uden større held, da udbyttet er alt for lavt, selv om planten er ret voldsom i sin vækst.

Erfaringer med brug af lægekulsukker i Den Helbredende Have på Fejø

Vi har lavet afkog af bladene og brugt det i creme, der i eet tilfælde har kureret eksem, i e andet tilfælde ikke haft nogen virkning. Vi har lagt blade rundt om rifter og småsår og dete har (formodentlig) fremmet heleingen. I hvert fald er plaster sparet!

Vi har gravet planten op i det tidlige forår, delt planten og taget rødder fra, vasket og tørret. De tørrede rødder haves nu i moderat mængde på glas.VI anbefaler udelukkende kulsukker til udvortes brug.

Den skulle være god som plante til gødningsvand, dette afventer endnu at blive afprøvet.

Tekst: Anne Moloney

5 thoughts on “Kulsukker, læge-, symphytum officinalis

    1. Kære John Hansen, tak for din kommentar. Ja, det er muligt at købe læge kulsukkerplanter. Dem, vi havde i potter til dette formål, har vi imidlertid plantet ud i haven, da der ikke har været nogen efterspørgsel efter dem indtil videre, så årstiden taget i betragtning ville jeg vente til hen i oktober før vi graver de planter op, som du ønsker. De koster 40 kr pr stk. Med venlig hilsen Anne Moloney

  1. Pingback: Tamara Lara

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s