Hyld

hyldeblomst

 

Hyld, sambucus nigra, blomstrer i maj-juni og mange kender til at lave sød hyldeblomstdrik på denne årstid. Blomsterne kan også tørres og anvendes til te samt til tinktur og sirup. Senere kan de grønne bær salt-syltes, så de kan erstatte kapers.

I september-oktober er bærrene modne og mange går på en efterårstur og plukker hyldebær til saft og suppe.

I følge sundhedslex.dk er der ingen videnskabelige undersøgelser, som i dag bekræfter at hyld har helbredende egenskaber. Men i århundreder har hyld været anvendt som helbredende og forebyggende plante.

Sundhedslex.dk skriver: “Siden tidernes morgen har der været værnet om hylden. Ifølge den Nordiske Mytologi boede gudinden Freja i hylden. Hylden beskyttede menneskene. Som en gammel talemåde lyder: “Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo”. Derfor risikerede man alverdens lykker, hvis man fjernede hylden ved sit hus uden at plante en ny.
Allerede oldtidens ægyptere, grækere og romere værnede om planten som en medicinsk plante.

Hyldeblomsten medicinske egenskaber er i historien flere gange beskrevet som:

Vanddrivende, sveddrivende og udrensende: Disse egenskaber har bl. a. en gavnlig effekt på væskeansamlinger og diarre

Betændelses- og virushæmmende: Hyldeblomst-udtræk har en lindrende effekt på bl.a. åbnesår, skoldkopper og influenzavirus

Beroligende: Hyldeblomst virker således mod søvnløshednervøsistet og depression

Slimløsende: Hyldeblomster har en tonisk virkning på slimhinderne, eftersom de dæmper slimproduktionen, hvilket bl. a. er godt mod forkølelse, influenza, snue, bronkitis, høfeber og bihulebetændelse

Immunstyrkende: En hyldeblomst har en høj koncentration af blodkar- og immunstyrkende flavenoider, som menes at have en forebyggende effekt mod kræft og hjerte-kar-sygdomme

Ovenstående egenskaber bør dog tages med et gran salt, idet de stammer fra nogle forældede medicinske praksisser. I dag er ingen af ovennævnte egenskaber anerkendte af den evidensbaserede lægevidenskab.”  Citat slut.

 

Sidste redigeret 28.05.2014, Anne Moloney

 

Forfatter Anne Moloney, Fejø Retreat

I live together with my husband at the most wonderful place of Fejø Retreat. I am a trained mindfulness meditation teacher and body psychotherapist. On the land we are realizing our permaculture design with the help of many volunteers. A healing garden opened in 2013.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s