Digitalis

digitalis

Digitalis eller fingerbølblomst, Digitalis purpurea (den almindelige fingerbølblomst) eller Digitalis lanata (lægeplanten).

Digitalis er toårig, første år kommer en bladroset, 2. år sættes selve blomsten og frø samles. Den blomstrer i juni og en een af de giftige planter i Den Helbredende Have på Fejø.

I følge web udgaven ad Den Store Danske, denstoredanske.dk, fremgår det at: citat:  Den medicinske anvendelse blev første gang beskrevet i 1785 af den britiske læge William Withering (1741-99), efter at brugen havde været kendt af kloge koner.

Oprindelig anvendtes de tørrede blade af fingerbølplanten, men siden midten af 1900-t. bruges et stærkt oprenset planteekstrakt, hvorved der kan opnås rene såkaldte glykosider, der består af et steroidmolekyle bundet til ét eller flere sukkermolekyler. Siden begyndelsen af 1980’erne anvendes kun glykosidet digoxin.

…..

Virkningen af digoxin på hjertet beror på dets evne til at frigøre bundet, inaktivt calcium i hjertecellerne, således at koncentrationen af calciumioner stiger, hvilket har betydning både for impulsoverledningen og muskelsammentrækningen.

Forskellen på den dosis, der giver den ønskede effekt, og den, der medfører forgiftningssymptomer, er ikke stor. Ved overdosering kan der optræde kvalme og diarré; alvorligere symptomer kan være uregelmæssig, hurtig puls. Citat slut

Sidst redigeret 08.06.2014, Anne Moloney; foto: Signe Visnek

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s