Kamille

kamille
Foto: Signe Visnek.

 

Kamille, eller vellugtende kamille, Matricaria recutita.

Kamille er en et-årig oprindeligt vildtvoksende plante, men efterhånden findes den ikke vildtvoksende mere så mange steder. I Den Helbredende Have på Fejø såede vi købte frø i 2013 og i 2014 ser det ud til at den har etableret sig – vi må holde øje med den, da gensåning kan komme på tale.

De høstede og tørrede blomster giver en aromatisk, velsmagende te – overraskende lækker i sammenligning med de købte kamillete produkter vi har købt og brugt gennem årene. At producere sit eget vinterforråd af kamillete kan varmt anbefales.

Anvendes i følge wikipedia således: “Arten bruges i form af et vandigt udtræk fra de tørrede blomster som en let og mild form for desinfektionsmiddel til betændelser i øjne, på hud og i mund. Desuden bruges de tørrede blomster som inhalation ved svær hoste og åndedrætsbesvær. Endelig bruger mange kamillete som en mild sovemedicin. Det her nævnte skal tages som en oplysning om, hvad folk gør, men ikke som anbefaling af en medicin.”
De æteriske olier i kamille anvendes desuden i cremer, sæber og andre hudplejeprodukter.

Har ikke kunnet finde videnskabelig dokumentation for kamilles virkning, men jeg ville være særdeles overrasket, hvis ikke kamille er undersøgt med et positivt resultat.

Balsam
Foto: Threin Ottossen.
Kamille
Foto: Threin Ottossen.

 

 

Sidst redigeret 09.06.2014, Anne Moloney.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s