Rosenrod

IMG_9012009
Foto: Threin Ottossen.

 

Rosenrod, Rhodiola rosea

Rosenrod er en nordisk plante med stærke egenskaber og kaldes i folkemunde for “Nordesn Ginseng”. Det er roden, som først og fremmest anvendes.

Hos “Urtekilden”, http://www.rolv.no, omtales rosenrod som Norges måske vigtigste og mest anvendelige medicinplante.
Citat:

 

DROGER / ANVENDTE PLANTEDELER
Den tykke jordstengelen (rotstokken) er av størst interesse. I kommersielle produkter benyttes ekstrakt av jordstengelen. Som navnet forteller, er det en roselignende duft fra den friske eller halvtørre jordstengelen når den knekkes. Blad og overjordiske stengler har også blitt brukt, både som mat og medisin.Statens legemiddelverk omklassifisert høsten 2003 rosenrot fra legemiddel til ikke legemiddel, og urten og produkter laget av den kan derfor omsettes fritt.
INNHOLDSSTOFFER
Rosenrot er angitt å inneholde seks grupper med bioaktive forbindelser som anses som viktige for urtens medisinske virkning:
– Fenylpropanoider (rosaviner): rosavin, rosin og rosarin.
– Derivater av fenyletanol: salidrosid (rhodiolosid) og tyrosol.
– Flavonoider: rhodiolin, rodionin, rodiosin, acetylrodalgin og tricin.
– Monoterpener: rosiridol og rosaridin.
– Triterpener: daucosterol og beta-sitosterol.
– Fenolsyrer: chlorogensyre, hydroksycinnaminsyre og gallinsyre.
I tillegg til disse stoffene finnes det en rekke andre innholdsstoffer, som karbohydrater, fett, proteiner, mineraler og vitaminer. Jordstengelen av rosenrot inneholder ellers organiske syrer, som oksalsyre, sitronsyre, ravsyre, garvesyre og eplesyre. At rosenrot inneholder ganske mye garvestoff, er lett å kjenne ved at man får en snerpende følelse hvis man tygger på en bit av jordstengelen.De forbindelsene i rosenrot som etter all sannsynlighet er viktigst, er fenylpropanoidene, som går under fellesbetegnelsen rosaviner. De tre aktuelle stoffene rosavin, rosin og rosarin finnes bare i Rhodiola rosea, og ikke i noen av de andre Rhodiola-artene. Også innholdet av tyrosol og salidrosid anses som viktig for plantens generelt positive virkning. Det finnes flere flavonoider i rosenrot enn de som er opplistet, om lag 20 forskjellige er kartlagt så langt. Flavonoidenes funksjon er å beskytte plantevev mot skadelig UV-stråling, virke som antioksidanter, enzymhemmere og pigment for filtrering av sollyset. Terapeutisk påvirker flavonoidene hjertet og sirkulasjonssystemet, og styrker kapillærårene. De blir ofte omtalt som “biologiske stressdempere” siden de kan bidra til å beskytte mot stress fra miljøet, og er også kjent for å ha en samvirkning med vitamin C. Sitosterol tilhører plantesterolene (triterpener), som er viktige stoffer i cellemembranene. Tyrosol kan ha en mulig kreftforebyggende virkning. Den parfymeaktige duften av rose fra roten, kommer fra en eterisk olje som er sammensatt av en rekke enkeltkomponenter (oftest monoterpener). Det er størst konsentrasjon av myrtenol, benzylalkohol, cinnamylalkohol, cinnamaldehyd og n-octanol. Sammensetningen av enkeltstoffene i den eteriske oljen, både med tanke på type og mengde, vil trolig variere i rosenrot fra ulike voksesteder.
URTENS EGENSKAPER
Adaptogen med rask virkning. Minsker utskillingen av stresshormoner og har følgende egenskaper: blodtrykksregulerende, blodsukkerregulerende, kolesterolsenkende, regulerer kaliumkonsentrasjonen i blodet, bedrer oksygenopptaket, virker generelt styrkende, prestasjonsøkende, hjertestimulerende, kreftbeskyttende, smertestillende og urindrivende. Rosenrot er ellers en kraftig antioksidant og regnes som et antidepressivt middel og et afrodisiakum.
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Fysisk og psykisk stress, nedsatt vitalitet, binyretretthet, manglende lyst og evne til seksuell utfoldelse, impotens, tretthet, depresjon, svak hjertefunksjon, kreft, overvekt, hoste, håravfall, hevelser og hemoroider.

Citat slut.

rosenrod

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s