Nærende brug af urter med Ria Mate 6. september 2014

 

 

På kurset med Ria Mate fremstillede vi 3 forskellige nærende produkter: Urter udtrukket i vand, honning og eddike. Vi prøvede både friske og tørrede urter samt enkelte krydderier.

Men først må vi prale af vores tørrede brændenælder. Ria sagde at hun havde aldrig set tørrede brændenælder af den kvalitet, ud over naturligvis dem hun selv samlede og tørrede. Men eftersom hun bruger størrelsesordenen 10 kg tørrede brændenælder om året, ja så indkøber hun det meste af sit forbrug. VI vil forsøge om vi her i Den Hebredende Hasve på Fejø kan være Rias leverandør af tørrede brændenælder, det ville jo bare være helt fantastisk.

Ria_Mate_1

 

Der var et enkelt barn med på kurset, dejligt at han ville hjælpe til med det hele og også hjælpe Mick med at bage dejlige boller, som vi fik til frokost – en frokost der i øvrigt var helt vidunderlige. Men frokosten, det var først efter udtræk i vand og udtræk i honning.

 

Ria_Mate_2

Til et nærende udtræk af urter (ikke de aromatiske urter som fx. kamlli, pebermynte, timian og deslige, dem anvender man i ganske små doser, fx som vi kender det fra urtete) anvender man 30 gr tørrede urter og overhælder med 1/2 liter kogende vand. Infusionsprocessen – eller trække tiden – er 4 – 8 timer. Her er det brændenælderne.

Ria_Mate_3

Ria instruerer.

Ria_Mate_4

Her er det rødkløverblomsterne, tørret, som er overhældt med kogende vand og står nu og trækker. 

Ria_Mate_5

Så i gang med udtræk i honning, her fremstillede vi hver 3 glas: brændenældefrø, kanel og gurkemeje med sort peber.

Ria_Mate_6

Der røres

Ria_Mate_7

De tørrede brændenældefrø hældes i glasset med honning af flere omgang, idet frøende lader sig fylde med honning eller absorbere.

Ria_Mate_8

Ria havde kanel med af prima kvalitet samt gurkemeje. I Den Helbredende Have på Fejø har vi i år fået en gurkemejknold til at spire, så vi har faktisk en plante og hvem ved, måske kan vi høste gurkemeje næste år.

Ria_Mate_9

 

Gurkemejen ristes let på panden inden det blandes med friskkværnet peber og røres i honningen

Ria_Mate_10

Så spiste vi den dejlige frokost og derefter skulle vi ud at samle friske planter til udtræk i eddike. Også her samlede vi ikke-aromatiske planter i form af brændenælder, rødkløver, vejbred, mælkebøtteblade og kulsukker.

Ria_Mate_11

Planterne findeles og lægges i glassene; derpakkes så tæt i glasset at fornemmelsen er som “når en alf hopper på en springmadras”.

Ria_Mate_12

Husk at lægge pagepair eller lignende mellem metallåget og glasset, da eddiken kan delvis ætse metallerne.

– Man kan jo kun glæde sig over sit resultat. Urterne trækker i eddiken i 14 dage, hvorefter man kan bruge eddiken indvortes og udvortes. Man kan hælde nyt eddike på op til 2 gange mere og man behøver ikke at filtrere urterne fra.

Ria_Mate_13

Vi havde 2 forskellige skønne lokale eddiker, en æblecidereddike fra Kernegården og en honningeddike fra Peter White.

Ria_Mate_14

Ja, stolt, ikke?

Ria_Mate_15

Og glad

Ria_Mate_16

Det sidste vi skulle var at filtrere den første nærende infusion i vand, som jo sa havde nået et trække godt og vel 4 timer. Det forreste meget mørke er brændenælde og det lidt lysere brunlige er rødkløver. Det var meget forskelligt om man kunne lide de nærende udtræk eller ej – men nu er det jo heller ikke for smagens skyld man vælger at drikke det. Det er primært mineraler, som på denne måde tilføres kroppen, men også sporstoffer og i nogen grad vitaminer. Når de nærende indholdsstoffer kommer fra planter på denne måde, optages de let af organismen og det, som organismen ikke har brug for udskilles. Kroppen er intelligent og kan afkode de organiske forbindelser på en anden måde end hvis det er syntetiske fremstillet. Man drikker udtrækkes fx hver morgen i en mindst 14 dages periode inden man beslutter sig for om man synes der er en gavnlig effekt eller ej. Grunden til at det hedder nærende udtræk er at det nærer. Alle systemer i kroppen: indre organer, nervestystem, immunforsvar, hjerte-kar kredsløbet, hormonsystemet – HELE kroppen næres med værdifulde mineraler og sporstoffer.

Ria_Mate_17

Skål, uhmmmm og tak for en dejlig dag! Godt hold, god lærer, god kok.

Ria_Mate_18

 

Tekst og foto: Anne Moloney, sidst opdateret 07.09.2014

One thought on “Nærende brug af urter med Ria Mate 6. september 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s