Hildegard af Bingen Haven

blog of The Healing Garden on Fejø

Fermenteringsworkshop

Skriv en kommentar

Mandag den 6. oktober 2014 kunne vi invitere til fermenteringsworkshop med Rune Dalgård, der i en årrække har beskæftiget sig med emnet og prøvet de fermenterede produkter af på egen krop.

fermentering1

Der var stor interesse for emnet, vi var 12 deltagere i det lille alrum på Fejø Retreat. Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man, og det gik fint. Rune startede med en grundig introduktion til emnet, historisk, miljæmæssigt, sundhedsmæssigt og mikrobiologisk – og så naturligvis praktisk.

fermentering2

Dagens ingredienser var økologisk hvidkål, gulerod og løs. Desuden samlede vi en skålfuld urter i Den Helbredende Have på Fejø. Og salt. Ingen tilsatte mælkesyrebakterier eller andet.

fermentering3 fermentering4 fermentering5

Ingredienserne hakkkes, snittes iog rives fint, blandes og der tilsættes en smule salt. En grundig æltning, der hjælper saltet med at trænge ind i planten, hvorved saften trænger ud.

fermentering6

Rune medbragte en smuk fermenteringskrukke med vandlås, men man kan fermentere i alt (dog ikke aluminium). For at der ikke udvikler sig mug, skal plantedelene være dækkes af plantes saft og væske, man kan med fordel lægge noget tungt ovenpå, så plantedelene holdes under væsken.

fermentering7Man skal sørge for at trykke og mase grøntsagerne godt ned i beholderen, så de ligger godt pakket og ilten er presset ud.

Så er det ellers bare at vente en 2 – 3 ugers tid, hvor beholderen henstår i stuetemperatur, hvorefter man stiller den køligt og man kan bruge af surkålen. Et par skefulde dagligt anses for at være særdeles sundhedsfremmende.

Reklamer

Forfatter: Anne Moloney, Fejø Retreat

I live together with my husband at the most wonderful place of Fejø Retreat. I am a trained mindfulness meditation teacher and body psychotherapist. On the land we are realizing our permaculture design with the help of many volunteers. A healing garden opened in 2013.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s