Den sidste tid i ord og billeder

At starte på en ting leder hurtigt til fem nye – det kan let blive overvældende når man skal gå konstruktivt til værks i en større have. Men det kan også tæmmes, bruges og transformeres til en arbejdsform vi ELSKER: to fluer med et smæk! Eller en dag da Lou og Astrid havde en gennemført “Three jobs in one” dag. Der blev der luget græs, og bedene skulle derefter dækkes for at holde fugten i jorden og undgå at nye ukrudtsfrø får frit spil i det totalt lækre ny-nussede forårsjord. Som altid er jordens velfærd i fokus når vi arbejder i haven – den er fundament for alting. Uden et stort fokus og arbejde for at forkæle jorden, ville der ikke gå lang tid før havens planter ikke havde så nemt ved at gro. Det ville blive en kamp for den lille spire at bryde igennem tung lerjord når foråret kalder. Vandet ville have svært ved at trænge nedad, eller kunne fordampe og efterlade jorden tør, hård og skorpet. Alt det krudt planterne bruger til at spire, vokse, blomstre, så og om igen, det må vi tilføre når vi begynder at dyrke jorden. Vi efterligner det naturligt lukkede kredsløb. Den næring vi tager når vi høster planter, den skal tilføres igen.

IMG_2554
Det tidlige forår bruger vi på at forbedre jorden, og dækker den til for at holde fugten i jorden og gøre det svært for nyt ukrudt at spire.

Og så stod vi der med jorden bar, klar til at kreere et jorddække, ormeføde i michelin kvalitet, og der blev diskuteret frem og tilbage, hvad lægger vi først og sidst, er der ukrudtsfrø i det græs der, måske tørrer det hurtigt i solen alligevel, hvordan gør vi det smartest? Og så var det at alting pludselig gik op i en større haveenhed, for de to kompostbunker fra sidste år trængte til at blive tømt og skabe plads til nyt, det blev blandet med blade indsamlet sidste år og lagt i skøn forening på jorden. På med pap eller aviser, og derefter alle de tagrør vi alligevel var igang med at fjerne fra stierne. Permakultur i praksis!

FEM flotte fennikel planter skulle omrokeres. De har altså nogle rødder der stritter til alle sider, ordentlig store krabater, hvis vi skulle grave huller til sådan en størrelse var vi først færdige i morgen. Så for at spare arbejde satte vi gang i noget mere arbejde… Af med rødderne, ind og vaskes, hakkes, vejes og nu ligger de såmænd til tørring oppe på loftet, til brug i fremtidige urteremedier.

fennikel

MASSER af lækker mad har vi også fået lavet – det bliver lagt ind på Annes almanak!

Vi roder videre ude i haven – prøver at finde den rette opskrift på fokus, fleksibilitet og syndende hjerter, i forhold til det arbejde der skal gøres.

Tekst: Astrid Jepsen, foto: Anne Moloney, Lou Langdon; upload 30.03.2015

One thought on “Den sidste tid i ord og billeder”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s