Brændenælde (Urtica dioica)

Hvor befinder planten sig:

Den kraftigt helbredende brændenælde vokser især på næringsrig jord fx.langs vandløb i skove og krat og i nærheden af kompostbunker, møddinger og i hønsegårde, hvor der er meget kvælstof i jorden. Den er en staude som formerer sig med lange underjordiske udløbere og et tæt rodsystem.

Hvornår skal den høstes:

Brændenælder kan plukkes forår, sommer, og efterår. Men de små nye lysegrønne topskud om foråret og efteråret (når de kommer igen) er de mest lækre.

Hvilke dele af planten bruges:

Brændenælden er helsekraftig lige fra roden over stængel og blade til blomsten.

Indholdsstoffer:

Myresyre, histamin, acetylcholin, glukokinoner, klorofyl, serotonin            (5-hydroxytryptamin), mineraler, (jern, kiselsyre, kalium, mangan, svovl), vitamin A og C.

Hvad kan den anvendes for:

Brændenælden er vor bedste såvel blodrensende som bloddannende lægeurt. Eftersom den også har en god indflydelse på bugspytkirtlen, sænker brændenældeteen blodsukkerindholdet. Kan ligeledes anvendes for eksem. Da eksem for det meste har en indre årsag, bør man behandle dem indefra med blodrensende urter.

Sygdomme og betændelse i urinvejene, kan den også helbrede. Ved alle slags væskeansamlinger kan brændenælden hjælpe, da den er stærkt vanddrivende. Den kan endvidere virke afførrende.

Brændenælden forslås som en ugelang drikkekur mod lever- og galdelidelser, miltsygdomme, oven i købet milttumorer, svulster ved mavekræft, ved slim i maven, og åndedrætsorganerne, ved mavekramper og -sår, tarmsår og lungesygdomme.

Når man når en vis alder daler kroppens jernindhold. Derved optræder der trætheds- og udmattelsestilstande, man føler sig gammel med nedsat præstationsevne. I sådanne tilfælde kan den jernholdige friske brændenælde anvendes med et godt resultat. Efter en brændenældekur føler man sig forholdsvis hurtigt kropsligt bedre tilpas, energi og skaberkraft vender tilbage, og udadtil blomstrer man synligt op. (se 4-ugerskur forneden) Pga. de bloddannende stoffer som bl.a. er jern, kan brændenælden ligeledes være god ved anæmi og blodmangel og svære blodsygdomme.

Lider man af en eller anden form for allergi (høfeber hører også til her), anbefales der at drikke brændenælde the gennem længere tid. Ligeledes kan brændenælden hjælpe ved eksem.

Der er lavet flere videnskabelige studier omkring brændenælden og dens virkning  på gigt- og rheumatike- smerte. Da brændenælden indeholder stofferne serotonin samt histamin, påvirker disse nerverne og dermed signalstofferne, og kan virke som en slags bedøvelse, ligeledes sænke niveauet af inflammation.  Her kan man direkte påfører bladene på de steder hvor man har smerter eller påfører tinkturen (se beskrivelse længere nede) til omslag eller indgnidning.

Ved karforsnævringer fx. ved rygerben, yder  den en stor hjælp. Samt ved hovedpine, neglesvamp og ligetorne.

Hvordan opbevares den:

De frisk plukkede urter giver de bedste resultater, hvilket er en absolut betingelse for at opnå et resultat ved svære sygdomme.Til vinterbrug anskaffer man sig et ikke alt for stort forråd af tørrede urter. Til dette formål henter vi dem på det tidspunkt hvor de indeholder flest virksomme stoffer. Husk aldrig at indsamle planter ved vejkanter og ved sprøjtede marker.

For blomsterne er det i den første blomstringstid- For bladene før og under blomstringen. Rødderne graves op i det tidlige forår eller om efteråret.

Tørring: Man vasker ikke urterne før tørringen, men snitter dem. Det indsamlede lægges på et klæde eller på papir uden tryk og tørres i skyggen eller i et luftigt, varmt rum (loft) så hurtigt som muligt. Rødderne vasker man grundigt.

Kun knastørre urter kan opbevares gennem vinteren. Det er bedst at opbevare dem i glas med skruelåg eller kartoner der kan lukkes. Brug aldrig plastikdåser eller blikdåser. Urterne skal beskyttes mod lyset. Forsyn dem kun til en vinter ad gangen. Urterne mister med tiden deres lægende kraft.

Anvendelsesmåder:

Te-udtræk: 1 topteskefuld overhældes med 1/4 liter kogende vand, trækker kort. Hvis man ikke bryder sig om smagen, kan man evt. blande noget kamille eller pebermynte for at forbedre smagen. For at bevare de værdifulde virkestoffer overhældes brændenælden kun med kogende vand.

4-ugerskur om foråret med de unge skud og igen om efteråret når de unge skud kommer igen :   Om morgen drikkes den på tom mave, en halv time før morgenmaden en kopfuld i slurkvis, for at øge den gode virkning og i løbet af dagen en til to kopper slurkvis.

Forebyggende drikker man dog kun en kop brændenældete dagligt året rundt.

Ved alvorlige sygdomme drikkes mindst 2liter brændenældethe i slurke dagen igennem.

Brændenældetinktur: Rødder graves op forår eller efterår og vaskes med en børste, fintsnittes og fyldes på en flaske op til halsen. Derefter lader man den stå i 14 dage fyldt op med fx. 38-40% vodka eller snaps på et varmt sted, godt tillukket, under hyppige omrysten. Kan indtages dråbevis, hvor den fortyndes med te, eller udvortes ved omslag eller indgnidninger.

Kan i øvrigt også bruges i salater, i pesto og supper.

 

Kildehenvisninger:

Scientific comittee. 1983. British Herbal Pharmacopeia. England: British Herbal Medicine Association.

Oustrup, Hanne; 2003, Orø urtehave farmakopé – en håndbog om urter. Holbæk: Asclepius Herbs.

Treben, Maria; 1998, Sundhed fra guds apotek. 3.oplag. Østrig: Ennsthaler.

http://www.naardiagnosenerkraeft.dk/?page_id=404

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s