Citronmelisse (hjertensfryd) Melissa officinalis

Hvor befinder planten sig:

Den flerårige krydderurt, dyrkes i haver, altankasser og i vindueskarmen. Men den forekommer også vildtvoksende og kan findes forvildet nær bebyggelse.

Hvornår skal den høstes:

Citronmelissen høstes bedst midt i juni. Ellers kan man også høste den løbende inden skuddene begynder at blomstre.

Hvilke dele af planten bruges:

Bladene inden blomstringen.

Indholdsstoffer:

Æterisk olie (neral og geranial (=citral), caryofyllen), labiatgarvestoffer, bitterstoffer, polyfenoler, tannin, flavonoider, rosmarinsyre, triterpenoider.

Hvad kan den anvendes for:

Planten med det smukt klingende navn, hjertensfryd, har i århundreder været brugt mod uroligt hjerte. Citronella har en beroligende effekt, og kan derfor opmuntre hjertet og sindet, den kan lindre kramper og smerter og kan derfor bl.a.også hjælpe ved kolik, tandgennembrud hos børn, mavesmerter, lindring af menstruationssmerter og migræne. Den kan også modvirke søvnløshed.

Citronmelisse indeholder også fenolske syrer som har en virushæmmende effekt. Hvor undersøgelser har vist, at fx. herpes udbrud ( herpes simplex) kan begrænses ved tidlig behandling med citronmelisse. Endvidere viser studier også, at de kraftige æteriske olier udvundet af citronmelisse også har en antibakteriel og antifungus virkning, hvor udtræk af disse olier, brugt som omslag har en sårhelende effekt.

Flere forskellige antioxidanter er fundet i ekstrakt af citronmelisse, hvor især nogle 1,3-benzodioxole forbindelser er meget reaktive.
Forsøg med mus viser en tydelig beroligende effekt. Dobbelt blindforsøg med mennesker viser også tydeligt at citronmelisse er beroligende.
Andre undersøgelser viser en positiv effekt for patienter med moderat Alzheimers sygdom.

Hvordan opbevares den:

De frisk plukkede blade giver de bedste resultater, hvilket er en absolut betingelse for at opnå et resultat ved svære sygdomme.Til vinterbrug anskaffer man sig et ikke alt for stort forråd af tørrede blade. Til dette formål henter vi dem på det tidspunkt hvor de indeholder flest virksomme stoffer. Husk aldrig at indsamle planter ved vejkanter og ved sprøjtede marker.

For bladene før blomstringen.

Tørring: Man vasker ikke bladene før tørringen, men snitter dem. Det indsamlede lægges på et klæde eller på papir uden tryk og tørres i skyggen eller i et luftigt, varmt rum (loft) så hurtigt som muligt.

Kun knastørre blade kan opbevares gennem vinteren. Det er bedst at opbevare dem i glas med skruelåg eller kartoner der kan lukkes. Brug aldrig plastikdåser eller blikdåser. Bladene skal beskyttes mod lyset. Forsyn dem kun til en vinter ad gangen. Bladene mister med tiden deres lægende kraft.

Anvendelsesmåder:

Te: Bladene (alt efter hvor stærk man kan lide sin te) overhældes med kogende vand. Behøver ikke at trække så længe.

Tinktur: Udtræk, der udvindes med 38-40% vodka eller brændevin. En flaske eller anden beholder der kan lukkes, fyldes løst op til halsen med bladene og overhældes med vodka eller brændevin. Godt tillukket skal den nu stå et varmt sted (ca.20C) i 14 dage eller længere under hyppige omrystninger. Næste trin er at presse tinkturen. Dette gøres lettest ved først at si massen igennem en køkkensi, derefter placeres massen i et linnedklæde, som vrides hårdt for at få den resterende tinktur ud. Tinkturen kan indtages dråbevis med te, og kan anvendes til omslag eller indgnidninger.

 

Kildehenvisninger:

Scientific comittee. 1983. British Herbal Pharmacopeia. England: British Herbal Medicine Association.

Oustrup, Hanne; 2003, Orø urtehave farmakopé – en håndbog om urter. Holbæk: Asclepius Herbs.

Treben, Maria; 1998, Sundhed fra guds apotek. 3.oplag. Østrig: Ennsthaler.

http://alternativverden.dk/nyheder/nyheden/article/citronmelisse/

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s