Padderok, ager (Equisetum arvense)

Hvor befinder planten sig:

Man finder padderokken på marker, banedæmninger, i lysninger, overvejende i skove og skovbryn og overalt hvor der er gruset jord. Den der vokser på rent ler er den mest lægekraftige. Alt efter voksested indeholder den 3-16% kiselsyre, der giver en særlig god lægende virkning. Selvfølgelig undgår man padderokker fra kemisk gødede marker.

Hvornår skal den høstes:

I det tidlige forår skyder først de frugtbare, sporebærende, brunlige frugtstængler op fra den bredt og dybtvoksende rodstok. Først senere kommer de grønne, op til 40 cm. høje sommerstængler, der ligner små, regelmæssige byggede grantræer, og der skal de helst høstes, altså i juni og juli måned.

Hvilke dele af planten bruges:

Hele planten over jordniveau.

Indholdsstoffer:

Aconitisk syre, opløselige kisel komponenter, fede olier, phytosteroler, saponiner, nikotin, palustrin, palustrinin, flavonoider.

Hvad kan den anvendes for:

Padderokken kan anvendes ved åbne sår, den standser blødninger fx. næseblod, blodigt opkast og kræftagtige svulster. Herved kan man bruge den ved at vikle den varme, fugtige urt ind i våde linnedstykker og lægger det på de steder, der skal læge.

Ved smertefulde blærebetændelser og krampeagtige smerter, er udtræk af padderokke hjælpsomt, hvis dampe man lader virke på blæren i ti minutter, med et håndklæde eller badekåbe omkring sig. Hvis det gentages nogle gange, kan betændelsen forsvinde. Det virker også hvis man slet ikke kan lade vandet.

Ved nyregrus, nyre- og blæresten, eller ved nyrebækkenbetændelse, laver man hede padderok-sædebade og drikker samtidigt varm padderokte i slurke, holder urinen tilbage for til sidst at lade den gå under tryk. På denne måde afgår de fleste sten. Virker ligeledes også på vandophobninger.

Ved kløende hududslæt, også når de er skorpede, pusfyldte, hjælper afvaskninger og omslag med padderok-udtræk. Afvaskninger og bade med padderok hjælper også ved neglerodsbetændelse, åbne fodsår, gamle ætsende sår, kræftagtige sår, fistler, skægpest og andre former for udslæt og lupus.

Padderok-tinktur (se anvendelsesmåder), anbefales også som et særligt godt middel mod fodsved, hvor de indgnides i tinkturen.

Ved hovedskæl, vasker man håret dagligt med padderokeafkog og masserer bagefter med en god olivenolie. Så vil skællene snart forsvinde.

Paderok kan være et godt lægemidel mod lungesygdomme, både ved kronisk bronchitis og mod lungetuberkulose. Ved at drikke teen regelmæssigt sker der på grund af kiselsyren en heling af den syge lunge, men samtidigt også en afhjælpning af den almensvækkelse, der er en følge af lungesygdommen.

Padderok brugt som sædebade, (se under anvendelsesmåder)kan hjælpe på rygsmerter, nervesmerter, nerver i klemme, stivhed i kroppen og nyrerproblemer.

Hvordan opbevares den:

Friske padderok giver de bedste resultater, hvilket er en absolut betingelse for at opnå et resultat ved svære sygdomme. Til vinterbrug anskaffer man sig et ikke alt for stort forråd af tørrede blade. Til dette formål henter vi dem på det tidspunkt hvor de indeholder flest virksomme stoffer. Husk aldrig at indsamle planter ved vejkanter og ved sprøjtede marker.

Tørring:  Det indsamlede padderok kan hænges i bundter og tørres hængened i snorer, eller lægges på et klæde eller på papir uden tryk og tørres i skyggen eller i et luftigt, varmt rum (loft) så hurtigt som muligt.

Kun knastørre padderok kan opbevares gennem vinteren. Det er bedst at opbevare dem i glas med skruelåg eller kartoner der kan lukkes. Brug aldrig plastikdåser eller blikdåser. Bladene skal beskyttes mod lyset. Forsyn dem kun til en vinter ad gangen. Grenene mister med tiden deres lægende kraft.

Anvendelsesmåder:

Te-udtræk: 1 topteskefuld padderok overhældes med 1/4 liter kogende vand.

Dampomslag: En top-dobbelthåndfuld padderok kommer i en si, som man hænger over kogende vand. Når urterne er bløde, lægger man dem i et klæde og anbringer det på det syge sted. Det skal ubetinget pakkes varmt ind! Lad det virke i flere timer eller natten over.

Sædebade: 100g padderok sættes natten over i koldt vand, opvarmes næste dag til kogepunktet og tilsættes badevandet. Badet skal vare i 20minutter. Man tørrer sig ikke, men tager endnu fugtig en badekåbe på og damper af i en time i sengen. Badevandet skal nå op over nyrerne.

Tinktur: 10 g. frisk padderok tilsættes 50g ægte brændevin eller vodka. Derefter skal det stå i 14 dage i solen eller ved varme. Omryst dagligt!

Grødomslag: Frisk padderok vaskes godt, forrives på et bræt til der opstår en grød.

Kildehenvisninger:

Scientific comittee. 1983. British Herbal Pharmacopeia. England: British Herbal Medicine Association.

Oustrup, Hanne; 2003, Orø urtehave farmakopé – en håndbog om urter. Holbæk: Asclepius Herbs.

Treben, Maria; 1998, Sundhed fra guds apotek. 3.oplag. Østrig: Ennsthaler.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s