Morgenfrue (Calendula officinalis)

Hvor befinder planten sig:

Man finder dem i mange haver på landet, ofte forvildet på lossepladser, ligeledes på marker, dog mest syd på.

Hvornår skal den høstes:

Morgenfruen skal helst indsamles i strålende solskin, da de helbredende kræfter da er størst. Man kan hente dem friske i haven til sent om efteråret.

Hvilke dele af planten bruges:

Der findes forskellige afarter af morgenfruen, men mht. helbredende kraft, er de alle lige gode. Man kan anvende blomster, stængler og blade.

Indholdsstoffer:

Æterisk olie, polysakkarider, saponiner (calendulosider), gul harpiks (calendulin), bitterstof, carotenoider, flavonoider, sterol, slimstoffer.

Hvad kan den anvendes for:

Blodrensende ved fx.kan den give gode resultater ved infektiøs gulsot og leversygdomme. Blomster, blade og stængel overhældes med kogende vand, teen drikkes usødet. Ved alvorlige sygdomme kan man drikke 3-4 kopper om dagen i slurke.

 

Ved sår kan bruges morgenfrue-salve, hvor den er effektiv for smerter. Ligeles kan salven bruges til at smørre på åreknuder, og de vil forsvinde og efterlade huden glat igen. Også ved venebetændelse, ikke-lægende åreknudesår, fistler, frostknuder og brandsår hjælper salven meget hurtigt. Man kan også anvende salven  og resterne fra fremstillingen af salven (se anvendelsesmåder) ved knuder i brystet, selv om de er ondartet (brystkræft).

Morgenfruesalve er også en god hjælp ved fodsvamp. Ligeledes ved svamp i skeden, er morgenfrueudtræk af friske urter, hvor man afvasker eller sædebade.

Tinktur fortyndet med vand, egner sig særligt godt til omslag ved sår, knusninger, blodudtrædninger, muskelforstrækninger, ja oven i købet ved betændte eller kræftagtige sår, ved åbne steder af liggesår, ved svulste og buler.

Ved betændte dårligt lægende sår, hjælper afvaskninger med et udtræk af morgenfrue og padderok, blandet i lige dele. En topspiseskefuld af denne blanding til 1/2 liter vand.

Morgenfruen er kendt for at være et vigtigt lægemiddel ved kræftsygdomme, når en operation ikke mere kan gennemføres, anbefales der, at man drikker morgenfruete gennem længere tid. Den friskpressede saft kan anvendes med det bedste resultat selv ved hudkræft. Modermærker der længere tid igennem bestryges med frisksaft flere gange dagligt, kan bringes til at forsvinde og ligeledes pigment- og gammelmandspletter. Også ru, kræftagtige hudpletter kan fjernes på denne måde.

Morgenfruete, ca. 2 kopper dagligt, bruges ved sygdomme i mave-tarm-kanalen, ved mavekramper og tyktarmsbetændelse, ødemer, ascites og ved blod i urinen. Også ved virussygdomme og bakterie-udskillelse er denne te fremragende. Morgenfruen er ligeledes rensende og cirkulationsstimulerende.

Man får et ormedrivende middel ved at tilberede en te af 1/4 liter vand og en spiseskefuld morgenfrue. Saften af den friske stængel fjerner vorter og fnat, indkogt fjerner te-udtrækket udslæt og kirtelhævelser, hvis man bader de angrebne steder. Hvis man skyller øjnene i lunkent morgenfrue-te, styrker det synskraften.

Hvordan opbevares den:

De frisk plukkede urter giver de bedste resultater, hvilket er en absolut betingelse for at opnå et resultat ved svære sygdomme.Til vinterbrug anskaffer man sig et ikke alt for stort forråd af tørrede urter. Til dette formål henter vi dem på det tidspunkt hvor de indeholder flest virksomme stoffer. Husk aldrig at indsamle planter ved vejkanter og ved sprøjtede marker.

For blomsterne er det i den første blomstringstid, og helt frem til efteråret – For bladene og stilkene før og under blomstringen.

Tørring: Man vasker ikke urterne før tørringen, men snitter dem. Det indsamlede lægges på et klæde eller på papir uden tryk og tørres i skyggen eller i et luftigt, varmt rum (loft) så hurtigt som muligt.

Kun knastørre urter kan opbevares gennem vinteren. Det er bedst at opbevare dem i glas med skruelåg eller kartoner der kan lukkes. Brug aldrig plastikdåser eller blikdåser. Urterne skal beskyttes mod lyset. Forsyn dem kun til en vinter ad gangen. Urterne mister med tiden deres lægende kraft.

Anvendelsesmåder:

Te-udtræk: 1 topteskefuld urter overhældes med 1/4 liter kogende vand.

Urtebad: 2 top-dobbelthåndfulde friske eller 100g tørrede urter til et sædebad sættes natten over i koldt vand, opvarmes næste dag til kogepunktet og tilsættes badevandet. Badet skal vare i 20minutter. Man tørrer sig ikke, men tager endnu fugtig en badekåbe på og damper af i en time i sengen. Badevandet skal nå op over nyrerne.

Afvaskninger: Per 1/2 liter vand en topspiseskefuld urter.

Tinktur: En håndfuld blomster skal stå i 1 liter vodka eller brændevin i solen eller i varme (20c) og trække i 14 dage.

Morgenfruesalve: To dobbelthåndfulde morgenfrue (blade, stængel og blomster) snittes fint. Den kan fremstilles med fedtstoffer såsom kakaosmør, bivoks eller sheasmør. Tilføj morgenfruen til det opvarmede fedtstof, lader det knitre færdigt, omrører og trække det væk fra pladen. Det hele står så tildækket en day. Den næste dag opvarmer man let og filtrer gennem et stykke linned ned i forberedte, rene glas eller krukker.

Frisksaft: Blade, stængler og blomster vaskes og kommes endnu fugtige i saftpresseren.

 

Kildehenvisninger:

Scientific comittee. 1983. British Herbal Pharmacopeia. England: British Herbal Medicine Association.

Oustrup, Hanne; 2003, Orø urtehave farmakopé – en håndbog om urter. Holbæk: Asclepius Herbs.

Treben, Maria; 1998, Sundhed fra guds apotek. 3.oplag. Østrig: Ennsthaler.

http://sundhed.11665.com/sundhed/sygdom/22874.html

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s