Juli, højsommer i Den Helbredende Have på Fejø

juli_1

Årstiderne skifter og to dage er aldrig ens når man er optaget af en have.

I juli måned var hindbærrene modne og vi har plukket rå mængder. Spist dem rå, i salat, med fløde eller rismælk, på morgenmueslien. Eller vi har eksperimenteret med at tørre dem, lave “likør” ved at lægge dem i vodka med sukker, lave is med hindbær og banan, fryse dem eller lave hindbærmarmelade.

Vi har slået græs og klippet hæk.

juli_2

Græsslåning til den store guldmedalje, her er mange plæner. Afklippet bruger vi i komposten, som vi løbende bygger op. Vi bruger ca. 1 m3 kompostblandet jord på nuværende tidspunkt til al såning, potning og udplantnibng, det er ganske meget, især i betragtning af at vi jo ikke laver ret meget, vi er meget langt fra at være et professionelt produktionssted. Det er spændende med den begyndende selvforsyning af kompostjord og muldjord, så vi ikke længere køber sækkene med spaghnum.

I den første uge af juli lavede vi også en stor portion creme af mandelolie, trukket på rosenblade og lavendel. Tilsat rå bivoks, endnu ikke fra vore egne bier, men dog fra biavlere her på Fejø, tak til Mette Morell med flere for bivoksen. Og så lige et par dråber æterisk olie, det giver en fantastisk all round creme, der kan bruges til alt muligt. Den absorberes hurtigt af huden og indeholder kun disse enkle stoffer, huden er vort største sanseorgan, der optager stoffer fuldstændig ligesom slimhinderne i munden og andre steder. Cremen holder i mindst et år og virker bl. a. sårhelende.

I juli er også den meditative haveuge. Fire gange en halv time praktiserede vi hver dag, gik ture, gik i haven, lavede mad, lavede øvelser, udvekslede tanker og erfaringer. En dejlig nærende og regenererende uge for alle.

Derpå var det kammermusikfestivalen, som stod for døren. Koncert på loftet og dejlig vegetarisk aftensmad til 60 personer – med gode venners hjælp. Rolige processer. man kan have masser af tid samtidig med at man har travlt.

I den sidste uge fik vi lige malet alrummet, ryddet ud, vasket ned, malet – og tømt den ene reol for ting og gjort rent, der mangler lidt endnu inden der er fint i alrummet igen, men det er skønt at få malet, med gode hjælpere.

Vi har fremstillet urtesalt og chutney og gjort klar til endnu et batch creme, denne gang trækker olien med perikum og lavendel. Suzi er sikker på at vi kan sælge alt det creme vi kan lave i Kina, kineserne er sletikke vant til sådanne rene produkter.

Men udover al den aktivitet vi har udfoldet, så har hver dag budt på “tune in” – træning i at være til stede i det nuværende øjeblik, lytte og udtrykke forbundethed og taknemmelighed. Og lære gennem “action learning”: planlægge, udføre, reflektere og opå baggrund af denne t´reflektion foretage den ny planlægning. Vi designer aktiviteterne sammen, lærer, handler, reflekterer og har det sjovt.

Hvem ved, måske yder vi vores lille bidrag til at verden bliver et mere kærligt sted at være menneske på denne smukke blå planet.

Tekst og foto: Anne Moloney, upload 29.07.2016

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s