Første Hildegard menu

hildegardmenu_1

I de optegnelser, som vi har af historiske overleveringer fra Hildegard, skrevet af hendes sekretær Volmar, på latin – der er ingen opskrifter.

Så når jeg kalder det for en Hildegard menu, så er det fordi nogen (tyskere) har interesseret sig så meget for hendes næringsmiddel lære, at de skriver hvirdan man kan forestille sig at hun har tilberedt dit og dat til de syge i infirmeriet.

Jeg fandt en opskrift på en kikærte-rødbedepasta med kogte løg og kogte æbler, krydret med blandt andet bertram (anacyclus pyrethrum) og så en dressing med blandt andet galanga.

Du kan nemt identificere rødebede-kikærte-pureen på billedet, her er altså blandt andet tilsat lidt betram. Og det skal vi helt sikkert prøve mere af i vort køkken i årene fremover. Pureen blev serveret med en majspandekage af egen opfindelse, med æg og hakkede hjulkroneblade. Dertil en råkost af gulerod og spidskål, med en dejlig dressing af olie-eddike tilsat sennet, galanga pulver, samt frisk anisisop og pebermynte. Mums, det var lækker mad.

Bertram har vi i rigelige mængder i haven, men vi har endnu ikke vidst hvordan vi skulle samle den og anvende den. Den er et-årig.

Jeg skriver her et opslag, som jeg har fra en gruppe på Facebook, som jeg er medlem af, den hedder Hildegard Medicin.

HvB: ”Bertram er af moderat og noget tør varme, og denne rette blanding er ren og modtager god friskhed. For et sundt menneske er Bertram godt at spise, fordi den mindsker de skadelige stoffer i blodet og forøger det gode blod, og giver et klart hoved.
Men også en kraftløs (meget syg) bringer den igen til kræfter, når hans krop næsten siger stop, og intet i mennesket lader den være ufordøjet, men giver den syge en god fordøjelse.
Og et menneske som har meget slim i hovedet og tit spiser Bertram, ham formindsker det slimen i hovedet. Også når den ofte bliver spist fordriver den lungehinde betændelse ud af mennesket og bereder ham rene safter og gør hans øjne klare.
Lige meget hvordan den bliver indtaget, rå (tør) eller i en tilberedt spise, er den nyttig og god for såvel den sunde som den syge. Når et menneske ofte spiser den fordriver det sygdommen i ham og forhindrer at han bliver syg. Fordi den lokker vand og spyt frem ved at spise den, fordi, den udleder dårlige safter, og efterlader sundhed.”

Bertram er et universalt middel i Hildegards medicin! Dr. Herzka kaldte den ”det fornemmeste krydderi”. Den kan daglig bruges som universalt krydderi i Hildegard køkkenet såvel til supper, sovser, og lignende som til salatmarinader eller til at strø over pålægs madder og bruges i kolde retter.
Bertram skal ikke mangle i noget mad og er helt igennem sundt. Bertram giver sundt blod, en klar forstand og klare øjne; den udligner fejlernæring og bevirker en god fordøjelse; den styrker immunsystemet og lader den syge blive rask og de sunde beholder deres sundhed.
Aktuelle forsknings projekter beretter om helbreds succeser ved aids og malaria.
Bertram bliver anvendt blandet med andet pulver (efter recept) ved nogle af Hildegards vigtige helbreds midler. Et eksempel er ” Bertram – blandings pulver”, fra Hildegards lærebog om medicin er det efterfølgende opskrevet:

HvB: “Den som kan mærke reuma (gigt) i benene eller fødderne og har smerter (besvær) derved, han kopsætter benet, når lidelsen endnu er frisk, men når den er gammel, så tag bertram og af dennes vægt en tredjedel så meget ingefær og en smule peber, og lav et pulver ud af det og spis det nøgtern, bagefter drikkes vin”.

Tekst og foto: Anne Moloney 02.10.2017

 

2 thoughts on “Første Hildegard menu

  1. Hvor er det bare godt Anne, det ser super lækkert ud. Bliver helt sulten

    Jeg har brugt lidt tid i dag på at læse i gruppen på facebook og der er vel nok meget viden.

    Vi snakkes ved. Knus og kærlig hilsen lisa

  2. Det er fantastisk at læse lidt om alle disse krydderplanter, som blev brugt i Hildegards madlavning. Måske kan det inspirere en eller anden til lidt spændende madlavning.
    KH Mor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s