Ånden ned i materien

Genfortalt fra: Hildegard af Bingen, Det Levende Lys af Kirsten Kjærulff og Hans Jørgen Frederiksen.

eratis2018
Viriditas – den grønne grokraft

 

I følge Hildegards mangedimensionale verdensorden bærer mennesket hele verden i sit legeme.
Causae et curae er fundet på Det Kongelige Bibliotek i Købenahvn i 1858 i en udgave, som er nedskrevet 100 år efter Hildegards død, denne version indeholder tvivlsomme afsnit med elementer af magi og overtro.

I sine åbenbaringer hørte Hildegard ofte vidunderlig musik, som hun nedskrev i noder og digte og gav betegnelsen symphoniae og som synges i kirkens liturgi.

Efter 1148, hvor hun blev accepteret af Paven som profet, har hun en omfattende brevveksling. Hun skriver barske sandheder til kirkelige og politiske personligheder i Europa, blandt andet fire paver, ligesom hun var åndelig rådgiver for mange abbeder og abbedisser.
Hun maner til mådehold – et vigtigt element i benediktinsk spiritualitet. Hun efterlever selv hele sit liv klosterreglen om Kristi efterfølgelse i næstekærlighed efterlevet i ydmyghed, mildhed, balance og mådehold

I 1158 – 1163 skriver hun “Liber Vitae Meritorum” – bogen om det fortjenstfulde liv, en bog om livskunst.Menneske og univers er forbundet i et gensidigt afhængighedsforhold, som Hildegard beskriver med glødende begejstring over Jordens skønhed og Guds frodige skaberkraft , “Viriditas” – den grønne grokraft.

I 1163 – 1173 skriver hun 3. og sidste del af visionstrilogien. Her ser hun i 10 visioner kosmos og menneske i relation til hinanden og universet og den treenige gud.
Hildegard ser den treeenige gud i skikkelse af Caritas – kærlighedens gudinde: i Gud er kærlighed og kærlighed er skaberværkets kilde.

Kristus er livsnerven i den kristne mystik og den er derfor også livsnerven i hele Hildegards teologi og filosofi. Denne livsnerve giver gendes naturopfattelse den energi og kraft som hun kalder “Viriditas”, den kraft som skaber og opretholder liv, også helt konkret i fysisk-biologisk forstand. Det er den kraft, som opbygger og sammenholder hele kosmos i en levende kompleks organisme. Kærligheden er livsprincippet. Traditionel teologi siger: Gud skabte alt af intet. Hildegard siger: Gud skabte alt af kærlighed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s